Joža Prudeus

autor: ivas 22. 04. 2010.1,070 views

Josip Prudeus legendarna je, originalna i nezamjenjiva osoba Novigradskog proljeća.

Joža Prudeus je rođen. Kao spadalo spada u red najvećih djecoljubaca u svijetu i šire. Nalazi se među onima koji su udarali temelje radu škole za darovite učenike (Škola stvaralaštva Listopad u Novalji) pa se od siline udaranja temelja već više od dva desetljeća nalazi na kreativnoj rehabilitaciji – početkom proljeća u Novigradu istarskom.

Napisao je manje nego što nije zahvaljujući velikoj upornosti i tvrdoglavosti. Prevođen je žedan preko vode. Za svekoliki je rad primio brojne diplome i nagrade od kojih spominje: Velika nagrada zlatnog šipka (dar djece na Novigradskom proljeću); Velered s velikom Zvjezdačom (dar djece na Novigradskom proljeću); Grafičku mapu (dar djece na Novigradskom proljeću); Mamut ogrlicu list – cvijet (dar prijatelja iz Škole stvaralaštva); Nagradu grada Samobora za životno djelo (2004.); Priznanje pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja (2007.); Državno priznanje “Ivan Filipović” za životno djelo (2008.) i golemu hrpu dragih mu priznanja te je vječni kandidat za Orden rada s nadgrobnim vijencem. Član je mnogih uglednih domaćih i svjetskih udruga, poglavito dopisni, a u tri mandata je biran i za predsjednika stubišta. Suočen s činjenicom da nepismeni uvijek diktiraju, povukao se, bez veze, u sebe i sada se ne može izvući.

Ostali podaci nalaze se u pismohrani mnogih prijatelja. Pozdravlja djecu, učiteljice i učitelje diljem domovine, posebice u školama u kojima je službovao u Brodu na Savi, Sibinju, Rabu, Bregani i Samoboru.  Rođen pradavno u Samoboru, čvrsto je na zemlji voleći mnogo svoju zemlju, ali manje od pravoga čovjeka na toj zemlji. Član je DHK. Njegove su parole: “Ja sam književnik pod školskim malim odmorom“ te:  “Učitelj koji se ne smije, ne smije među učenike!“ Objavio je dvadesetak knjiga i knjižuljaka, no daleko više razasuo na stotine strana svojih stiho– i prozotvorina. Ako je koja i u Vas, slobodno je zadržite jer ne odgovara za daljnju uporabu.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

foto grupa @ Flickr!

  • Dora i Meri Salamon (40)035Dora i Meri Salamon (39)033Dora i Meri Salamon (38)032Dora i Meri Salamon (37)031

Najpopularnije

tagovi

  • Slideshow

  • Slideshow