“Cirkus” Charlieja Chaplina

autor: petarg 18. 04. 2010.1,155 views

Cirkus (eng. The Circus) je nijemi film Charlieja Chaplina iz 1928.. u kojem njegovog Skitnicu u cirkusu ganja policajac. Upravitelj cirkuskih predstava pomisli kako su njegovi pokreti urenebesni pa ga unajmljuje, ali shvaća da Skitnica ne može biti smiješan navlaš, pa mu ovaj daje posao vratara koji se uvijek pronalazi u središtu događanja. Scenarij su […]

Cirkus (eng. The Circus) je nijemi film Charlieja Chaplina iz 1928.. u kojem njegovog Skitnicu u cirkusu ganja policajac. Upravitelj cirkuskih predstava pomisli kako su njegovi pokreti urenebesni pa ga unajmljuje, ali shvaća da Skitnica ne može biti smiješan navlaš, pa mu ovaj daje posao vratara koji se uvijek pronalazi u središtu događanja.

Scenarij su napisali Chaplin i Joseph Plunkett(koji je napisao prolog, ali je ostao nepotpisan), dok je film režirao Chaplin. Postao je sedmi najuspješniji nijemi film u povijesti filma, zaradivši 3,8 milijuna dolara 1928.

Produkcija filma bilo je jedno od najtežih iskustava u Chaplinovoj karijeri. Pojavili su se brojni problemi i odgode (uključujući požar u studiju), a snimanje je odgođeno za skoro godinu dana zbog Chaplinova razvoda od Lite Grey i tvrdnji o utaji poraza.

Nominiran je za Oscara za najboljeg glumca i kratkotrajni Oscar za najboljeg redatelja komedije (obe za Chaplina), ali Akademija je izbacila Chaplina iz natjecanja za natjecateljske nagrade i predala mu Specijalnu nagradu “Za svestranost i genijalnu glumu, pisanje, režiranje i produciranje Cirkusa“.

Chaplin je 1970. ponovno izdao film s novim glazbenim brojem.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

foto grupa @ Flickr!

  • Dora i Meri Salamon (40)035Dora i Meri Salamon (39)033Dora i Meri Salamon (38)032Dora i Meri Salamon (37)031

Najpopularnije

tagovi

  • Slideshow

  • Slideshow